Składniki:
- 30 dkg twardego tofu
- 2 łyżki jogurtu
- 1,5 łyżki pasty tandori
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku (vedetta)
- szczypta kminku
- 4 łyżki mielonej ciecierzycy lub kaszki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Tofu dokładnie obsączyć. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zmiksować do uzyskania jednorodnej masy. Odstawić na 20 minut, masa powinna być gęsta jak mielone mięso, ewentualnie dodać kaszki kukurydzianej i mąki. Skorygować smak solą i pieprzem. Z masy formować odpowiednio duże „hamburgery. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć hamburgery na złoty kolor z obydwu stron. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i dopiec w nim hamburgery przez 30 minut. Powinny one ładnie „wyrosnąć” Pod koniec pieczenia włożyć di piekarnika bułki aby się podrumieniły. Podawać gorące. Dobór sosu i dodatków pozostawiam Waszym upodobaniom.