Skład:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 anchovies rozgnieciony
- 1,5 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki cienko pokrojonych listków bazylii
- po 1 łyżeczce startej skorki cytrynowej i pomarańczowej
- 6 filetów tilapii bez skory po 180 g każdy
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Roztopić masło i oliwę na patelni o grubym dnie na średnim ogniu mieszając, dodać anchovies, dokładnie wymieszać (2 min). Dodać czosnek, smażyć 30 sek., zdjąć z ognia. Wlać sok pomarańczowy, dodać bazylie i skórki z cytrusów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos ten można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodowce, przed podaniem rozgrzać. Rozgrzać piekarnik do prawie 100C, filety posypać sola i pieprzem i posmarować obustronnie pozostałą oliwa (2 łyżeczki), piec/ smażyć w piekarniku polowe na raz po 3 min. każdą stronę aż zrobią się matowe, przełożyć na talerz, pokryć folia, aby nie wystygła i smażyć resztę. Podając polać rybę i talerz ciepłym sosem.
autor Diada De Laurentis, tłum. Anerite