Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tilapia z tomatilos i avocado…….

Tilapia z tomatilos i avocado napełnionionym Maque Choux.

Skład:                                                                                                            

  • 4 filety tilapii (ponad 1/2 kg)
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 limonka
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli, posiekanej
  • ostra papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 8-10 owoców tomatillo* obranych z suchej skorki i pokrojonych w drobna kostkę
  • 2 dojrzałe avocado
  • 1/2 butelki jasnego piwa
  • 2 łyżki siekanych listków kolendry ( lub natki pietruszki)


Maque Choux
Skład:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 4 kolby kukurydzy,
  • troszkę cukru, szczypta cayenne, sól
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1 limonki


Sposób przygotowania:
Posypać rybę solą, pieprzem, kminem i papryka (najlepiej wymieszać razem i posypać mieszanka). Rozgrzać gruba patelnie na średnim ogniu, wlać łyżkę oliwy i obrócić tak, aby całe dno było pokryte. Nagrzać ogniotrwały półmisek w ciepłym piekarniku. Smażyć rybę po 3 min. z każdej strony, aby zrobiła się matowa. Polać rybę polowa soku limonki i przełożyć ja na ciepły talerz, pokrywając folia, aby nie wystygła. Rozgrzać ponownie patelnie i wlać resztę oliwy. Na średnim ogniu szybko obsmażyć cebule, chili i czosnek przez minutę m/w. Dodać tomatillo z sokiem i pestkami. Całość doprawić grubą solą i smażyć ok. 5 min. na średnim ogniu.
Następnie wziąć druga patelnie i rozgrzać ja żeby zrobić maque choux. Do rozgrzanej patelni wlać łyżkę oliwy, posiekana cebulę, chili i czerwoną świeżą posiekana paprykę. Smażyć 2-3 min. Ściąć nasiona z kolb kukurydzy pionowo na talerzu zachowując sok. Dodać do patelni z cebula, wymieszać, doprawić cukrem, cayenne i sola, zagotować, zmniejszyć ogień na najmniejszy. Masło pokroić na małe kawałki i stopniowo dodawać do patelni, mieszając, dusić do uzyskania kremowego sosu, 5-7 min. Wtedy dodać piwo , sok z połowy limonki i kolendrę, dusić dalej 5 min i gorącym sosem polać cieple filety,
Ozdobić gałązkami kolendry, pietruszki lub selera.
Przekroić avocado, usunąć pestkę i wyjąc ze skórki, polać sokiem limonki i posypać lekko sola, położyć obok ryby, nakładając na nie mieszaninę maque choux i posypując wokół ciepłymi ziarnami kukurydzy. Podawać z limonowym sorbetem posypanym malinami i polanym likierem Grand Marnier (słynny pomarańczowy likier).

* tomatillo – małe zielone b. kwaśne owoce wyglądem przypominające pomidory, czym je zastąpić pozostawiam Waszej inwencji.

Rachael Ray tlum. Anerite

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *