Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka wieprzowa po węgiersku.

Skład:

  • 2 golonki
  • smalec
  • 2 cebule
  • czosnek
  • szklanką śmietany
  • łyżka mąki
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • sól, pieprz, papryka

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone golonki obsmażyć na rozgrzanym tłuszcz. Następnie wyjąć je z rondla, a na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę z papryką, czosnkiem i kminkiem. Podlać odrobiną wody i pogotować kilka minut. Włożyć golonki, zalać wodą lub bulionem tak, aby je przykryła i gotować 40 min. Dodać odciśniętą kiszoną kapustę i dusić, aż wszystko zmięknie. Wyjąć golonki, pokroić na porcje. Do miękkiej kapusty wlać śmietanę i dodać mąkę, chwilę podusić. Podawać na półmisku porcje golonki obłożone kapustą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *