Skład:
- 2 golonki
- smalec
- 2 cebule
- czosnek
- szklanką śmietany
- łyżka mąki
- 1 kg kiszonej kapusty,
- sól, pieprz, papryka
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone golonki obsmażyć na rozgrzanym tłuszcz. Następnie wyjąć je z rondla, a na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę z papryką, czosnkiem i kminkiem. Podlać odrobiną wody i pogotować kilka minut. Włożyć golonki, zalać wodą lub bulionem tak, aby je przykryła i gotować 40 min. Dodać odciśniętą kiszoną kapustę i dusić, aż wszystko zmięknie. Wyjąć golonki, pokroić na porcje. Do miękkiej kapusty wlać śmietanę i dodać mąkę, chwilę podusić. Podawać na półmisku porcje golonki obłożone kapustą.