Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny żurek

 

Składniki:

    • 500 g kości
    • 250 g włoszczyzny
    • 2 szkl. żuru
    • 1,5 l wody
    • 1 cebula
    • 200 g kiełbasy
    • 5 jajek
    • 1 szkl. śmietany
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka startego chrzanu1łyzak smalcu
    • sól

Sposób wykonania:

  1. Kości i włoszczyznę zalać wodą i ugotować wywar.
    W między czasie kiełbasę drobno pokroić i przesmażyć na rozgrzanym smalcu razem z posiekaną cebulką.
    Następnie wywar przecedzić, doprowadzić do zagotowania i wlać żur, dodać kiełbasę i cebulę, trzymać na ogniu jeszcze ok. 5-7 min.
    Po tym czasie dodać czosnek roztarty z solą i wymieszany z chrzanem oraz śmietanką.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

     

    Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Kamil

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *