Składniki:
- • 500 g kości
• 250 g włoszczyzny
• 2 szkl. żuru
• 1,5 l wody
• 1 cebula
• 200 g kiełbasy
• 5 jajek
• 1 szkl. śmietany
• 1-2 ząbki czosnku
• 1 łyżka startego chrzanu1łyzak smalcu
• sól
Sposób wykonania:
- Kości i włoszczyznę zalać wodą i ugotować wywar.
W między czasie kiełbasę drobno pokroić i przesmażyć na rozgrzanym smalcu razem z posiekaną cebulką.
Następnie wywar przecedzić, doprowadzić do zagotowania i wlać żur, dodać kiełbasę i cebulę, trzymać na ogniu jeszcze ok. 5-7 min.
Po tym czasie dodać czosnek roztarty z solą i wymieszany z chrzanem oraz śmietanką.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Kamil