Sos jasny ( baza)
40g masła stopić zrumienić na jasnozłoty kolor 40g maki dolać 0,5 l płynu (wywaru, bulionu, lub pół na pół mleka z wodą) i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Słodko – kwaśny sos koperkowy (szwedzki)
baza:
sos jasny
ok. 3 łyżek posiekanego drobno koperku
1 – 1,5 łyżki octu
1 – 1,5 łyżki cukru
Sos estragonowy
4 łyżki oliwy z oliwek lub z winogron
2 łyżki octu winnego
żółtko (surowe)
sól / pieprz
czubata łyżka posiekanego drobno estragonu
Sos musztardowy
łyżka musztardy (sarepskiej najlepiej)
2 łyżki oliwy
2 łyżki białego wina
2 łyżki bulionu
jajko
Ubijać aż zgęstnieje, naczynie dobrze jeśli stoi na parze. doprawić sokiem z cytryny. Dobre do żeberek.