Skład:
- filet ryby o zwartych mięśniach
- małe ziemniaki
- 2 kolorowe papryki
- kukurydza konserwowa
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wyszorowane pod bieżącą wodą ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10, 15 minut. Ziemniaki nie mogą być dogotowane. Oczyszczoną kolorową paprykę kroimy w drobną kostkę, podobnie żółty ser, dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy, przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy na dnie naczynia żaroodpornego, przyprawiamy, dodajemy zgnieciony ząbek czosnku, skrapiamy oliwą. Na warstwie ziemniaków kładziemy umytą i starannie wyfiletowaną rybę i całość pokrywamy mieszanką kukurydzy, papryk i sera. Zapiekamy przez 10 – 15 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
1 comment for “Zapiekanka ziemniaczana z rybą.”