Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos owocowy Weroniki

Składniki:

  • 25 dkg suszonych śliwek/namoczyć w 1 szklance wody/
  • 2 średnie jabłka
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ szklanki sosu do pieczeni
  • goździki
  • sól, pieprz cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Śliwki namoczyć, osączyć i ugotować w tej samej wodzie co się moczyły/ około 1 szklanka/. Jabłka umyć, obrać pokroić i dodać do śliwek. Ugotować dodać kilka goździków. Pod koniec gotowania dodać sos do pieczeni. Ugotowany sos zmiksować, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą i cukrem. Dobrze smakuje z potrawami z drobiu, cielęciny i pieczeni wieprzowej.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *