Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos szczypiorkowy Kingi

 

Składniki:

  • ½ szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka ki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ½ szklanki śmietany
  • sól, ewentualnie odrobina soku cytrynowego

 

 

Sposób przyrządzenia:
Masło zmiksować, wymieszać z mąka i rozprowadzić wywarem z bulionu warzywnego. Mieszać tak, żeby nie powstały grudki, następnie wlać do gorącego wywaru, zagotować. Odstawić, dodać śmietanę i posiekany zielony szczypiorek. Przyprawić do smaku solą. Sos  przeznaczony do potrawki z kury/ pietruszkowy, koperkowy/ można zakwasić sokiem z cytryny. Dobrze smakuje z gotowanym mięsem, rybą, jajami i kaszą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *