Składniki:
- 1 duży seler
- 2 cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 listek laurowy
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Seler umyć, obrać, pokroić .Cebulę obrać, posiekać i razem z selerem włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, doprawić solą i dodać listek laurowy. Ugotować, przestudzić i zmiksować. Czosnek obrać, drobniutko posiekać rozetrzeć z solą, włożyć do rondla, dodać zmiksowane warzywa i pastę pomidorową. Zagotować, dodać masło i posiekaną zieloną pietruszkę. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku. Podawać jako dodatek do kasz, jajek i mącznych potraw.