Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos pomidorowy po włosku na ostro

 

Składniki:

  • ½ kg pomidorów
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 10 listków bazylii
  • 1 gałązka estragonu
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

Pomidory umyć, pokroić i gotować, aż odparuje połowa płynu, przetrzeć przez sito lub zmiksować .Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać, zrumienić na oliwie, dodać posiekane listki bazylii i listki estragonu, zalać wytrawnym winem. Gotować kilka minut, połączyć z przecierem pomidorowym, delikatnie wymieszać i przez moment jeszcze zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *