Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos musztardowy z ziołami

Składniki:

  • ½ litra bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki ostrej musztardy
  • 4 żółtka
  • 15 dkg masła
  • 1 szklanka posiekanych ziół/ zielona natka pietruszki, estragon, kolendra, szczypiorek/
  • sok z jednej cytryny
  • sól, cukier do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Żółtka utrzeć z masłem i szczyptą soli na krem. Dodać ciepły rosół i zmiksować. Ubijać w garnku w wodnej kąpieli, aż krem zgęstnieje. Dodać musztardę i posiekaną drobniutko zieleninę. Delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i cukrem. Dobrze smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *