Składniki:
- 6 kotletów schabowych bez kości
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki wytrawnego białego wina
- 1 ½ łyżki drobniutko posiekanego świeżego imbiru
- 4 łyżki oleju
- 4 cebulki dymki
- sól
- 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
Sposób przyrządzenia:
Schabowe kotlety rozbić tłuczkiem. Wymieszać sos sojowy, keczup, wino i Vegetę, podlać kotlety i zostawić na 2-3 godziny, wyjąć z zalewy i osuszyć. Na patelnię wlać olej, mocno rozgrzać i włożyć imbir, chwilę smażyć, mieszając, włożyć kotlety i na silnym ogniu smażyć z każdej strony po 3 minuty na złocisty kolor. Zmniejszyć ogień i podlewać marynatą. Gdy kotlety będą miękkie doprawić do smaku solą i posypać posiekaną dymką, wymieszać i jeszcze przez 2 minuty dusić. Podawać z frytkami i pieczarkami z patelni.