Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schabowe kotlety w białym winie i sosie sojowym Iwony

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych bez kości
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 ½ łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 ½ łyżki drobniutko posiekanego świeżego imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 4 cebulki dymki
  • sól
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta


    Sposób przyrządzenia:

    Schabowe kotlety rozbić tłuczkiem. Wymieszać sos sojowy, keczup, wino i Vegetę, podlać kotlety i zostawić na 2-3 godziny, wyjąć z zalewy i osuszyć. Na patelnię wlać  olej, mocno rozgrzać i włożyć imbir, chwilę smażyć, mieszając, włożyć kotlety i na silnym ogniu smażyć  z każdej strony po 3 minuty na złocisty kolor. Zmniejszyć  ogień i podlewać marynatą. Gdy kotlety będą miękkie doprawić do smaku solą i posypać posiekaną dymką, wymieszać i jeszcze przez 2 minuty dusić. Podawać z frytkami i pieczarkami z patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *