Składniki:
- 1 ½ kg chudego boczku bez kości
- 3-4 ząbki czosnku
- 15 dkg suszonych moreli
- 3 cienkie pory / białe części /
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Morele namoczyć na 30 minut. Pory umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek umyć, zalać wrzątkiem i gotować około 20 minut. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem, dodać por i morele, posypać czosnkiem. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30 minut, raz po raz podlewając wytworzonym wywarem z gotowania. Boczek przełożyć na patelnię i zrumienić na silnym ogniu. Podawać z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.