Składniki:
- 50 dag ziemniaków,
- 15 dag cienko pokrojonej szynki,
- 20 dag twarożku,
- 1 świeży ogórek,
- 1 pęczek koperku,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- biały pieprz,
- sól.
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć ugotować w łupinach, obrać, zimne pokroić w plasterki, a szynkę w paseczki. Ogórek umyć i wraz ze skórką pokroić w cienkie plasterki. Składniki sałatki połączyć w misce, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Twarożek rozetrzeć ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać. Posypać posiekanym koperkiem.