Składniki:
- 20 dag wędzonego łososia,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 pomidor,
- 1 pomarańcza,
- 1 główka sałaty,
- 1 kiść zielonych winogron,
sos:
- 6 łyżek oliwy,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Warzywa i owoce umyć. Jajka pokroić w małe cząstki. Pomarańczę obrać, ostrym nożem ścinając wierzchnią warstwę białej osłonki. Winogrona oddzielić od szypułek. W salaterkach układać liście sałaty, cząstki pomarańczy, plasterki pomidora, winogrona, pokrojone jajka i łososia pokrojonego w cienkie paski i zwiniętego w ruloniki. Składniki sosu połączyć i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę