Składniki:
- 250 g masła,
- 3 łyżki mąki,
- 600 ml zimnej wody,
- 2 żółtka,
- łyżka soku cytrynowego,
- sól, pieprz.
Sposób przyrządzenia:
W garnku roztopić 60 g masła. Dodać mąkę i nie rumienić. Wymieszać na jednolitą puszystą masę. Wlać 600 ml lekko osolonej, zimnej wody, dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Trzymać na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia na minutę. W misce utrzeć żółtka z łyżką zimnej wody. Sos ponownie postawić na ogniu, dodać roztarte żółtka, wymieszać, ubijać trzepaczką początkowo na małym ogniu, następnie na większym, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia, dodać do sosu łyżkę soku cytrynowego i resztę masła. Masło dodawać po małym kawałeczku. Doprawić solą i pieprzem. Po dodaniu masła, sosu nie podgrzewać.
Podawać do gotowanego drobiu ( z ryżem)