Składniki:
- 10 dag roszponki
- 1 gruszka
- 10 dag rokpola
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- ½ łyżki octu winnego
- 1 fenkuł
- 1 dymka
- 4 łyżki śmietany
- sok z ½ pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Sposób wykonania:
- Śmietanę zmiksować razem z sokiem pomarańczowym i cytrynowym oraz octem winnym i przyprawami.
Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki, gruszki pokroić w plasterki a dymkę i fenkuł w krążki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i polać sosem.
Przed podaniem udekorować kawałkami sera i orzecha oraz posypać posiekanym koperkiem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tomasza