Składniki:
- 1 bulwa fenkułu
- kapusta pekińska
- sok z cytryny
- 10 dag kiełków fasoli mung
- 5 dag pestek dyni
- 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu dietetycznego
- szczypta cukru
- 1 łyżka posiekanych listków kopru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Oczyszczony fenkuł przekroić na pół po czym każdą połówkę pokroić w plasterki, które skropić sokiem z cytryny.
Następnie poszatkować kapustę i razem z kiełkami dodać ją do fenkułu.
Jogurt wymieszać z majonezem, solą, cukrem oraz pieprzem po czym polać sałatkę sosem.
Całość lekko przemieszać i posypać pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni oraz listkami kopru.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Viktorię