Składniki:
- ementaler 20 dag
- ser górski 10 dag
- gouda 10 dag
- jasne winogrona 1 kiść
- ciemne winogrona 1 kiść
- orzechy włoskie posiekane 10 dag
Sos:
- ser pleśniowy 15 dag
- śmietana gęsta 1 szklanka
- wytrawne sherry 1/2 kieliszka
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Winogrona po umyciu należy oderwać z kiści i pokroić w połówki, usunąć z
nich wszystkie pestki, wymieszać z orzechami włoskimi, połączyć ze
wszystkimi serami uprzednio pokrojonymi w kosteczkę. Z sera pleśniowego
roztartego za pomocą widelca należy przygotować sos dodając do niego:
śmietanę, gałkę, sherry, pieprz. Sałatkę należy włożyć do salaterki i
zlać sosem.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos