Składniki:
- 1 żółtko
- sok z1 limonki
- 2 łyżki octu z białego wina
- 6 cebul
- 1 szkl. oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 filet z łososia
- 2 szkl. wytrawnego białego wina
- ½ kg fasolki szparagowej
- 1 sałata
Sposób wykonania:
- Sok z limonki zmiksować razem z żółtkiem, octem oraz cebulą po czym nie przerywając miksowania dolewać oliwę.
Doprawić do smaku solą i wstawić pod przykryciem do lodówki.
W między czasie łososia pokroić na plastry, które oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie w osobnych rondlach gotować po 1 szkl. wina i włożyć równą ilość ryby do każdego rondla.
Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 3 min, wówczas łososia wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Równocześnie gdy gotuje się ryba ugotować fasolkę na parze nad gotującą się osoloną wodą.
Na koniec rybę ułożyć na półmisku, wokół ułożyć sałatę oraz fasolkę a brzegi talerza posypać posiekaną cebulką,
Przed podaniem polać całość wcześniej przygotowanym sosem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M