Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka na gorącą z fasolką i łososiem

Składniki:

  • 1 żółtko
  • sok z1 limonki
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 6 cebul
  • 1 szkl. oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 filet z łososia
  • 2 szkl. wytrawnego białego wina
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 1 sałata

Sposób wykonania:

  1. Sok z limonki zmiksować razem z żółtkiem, octem oraz cebulą po czym nie przerywając miksowania dolewać oliwę.
    Doprawić do smaku solą i wstawić pod przykryciem do lodówki.
    W między czasie łososia pokroić na plastry, które oprószyć solą oraz pieprzem.
    Następnie w osobnych rondlach  gotować po 1 szkl. wina i włożyć równą ilość ryby do każdego rondla.
    Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 3 min, wówczas łososia wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Równocześnie gdy gotuje się ryba ugotować fasolkę na parze nad gotującą się osoloną wodą.
    Na koniec  rybę ułożyć na półmisku, wokół ułożyć sałatę oraz fasolkę a brzegi talerza posypać posiekaną cebulką,
    Przed podaniem polać całość wcześniej przygotowanym sosem.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *