Składniki:
- 1kg ryb lub 60 dag filetów rybnych
- 1/2 szklanki śmietany
- 5 dag sera gouda lub tylżyckiego
- 4 dag tłuszczu do pieczenia
- 10 dag pieczarek
- 2 dag tłuszczu
- sól, pieprz
- 10 dag cebuli
Sposób przyrządzenia:
1. Ryby osolić, ułożyć na żaroodpornym półmisku, oblać tłuszczem, wstawić na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika.
2. Pieczarki cienko poszatkować (tylko kapelusze), dodać cebulę pokrojoną w krążki, tłuszcz, sól, pieprz, 1-2 łyżki wody, dusić 10 min.
3. Rybę wyjąć, pokryć pieczarkami, oblać lekko osoloną śmietaną, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie miękka, wyjąć z piekarnika i podawać.