Składniki:
- 60 dag filetów z ryby morskiej
- 1/2 kg małych pieczarek
- por,
- sok z cytryny
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Rybę umyć, osuszyć, skropić połową soku z cytryny i posolić
2. Umyte i osuszone pieczarki smażyć na maśle przez 5-6 min., dodać pokrojony w krążki por i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć przez 3-4 min. cały czas mieszając.
3. Wlać bulion, zagotować, włożyć rybę. Gotować przez 8-10 min.
4. Rybę wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Wywar z warzywami zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i resztą soku z cytryny. Sosem polać rybę.