Składniki:
- 80 dag ryby morskiej
- 4 łyżki oleju
- 2 cytryny
- papryka słodka w proszku,
- bazylia, sól, pieprz i sos sojowy (może być maggi)
Sposób przyrządzenia:
1. Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, lekko skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym oraz natrzeć skórką z cytryny,obłożyć plasterkami cytryny. Pokropić połową oleju i wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
2. Folię aluminiową posmarować olejem i zawinąć w nią porcje (każda osobno). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wody na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200. Piec ok. 30 min.
3. Po 20 min. pieczenia rozchylić folię, posypać rybę papryką i ponownie wstawić do piekarnika, żeby się zrumieniła (nie zawijać)
4. Przed podaniem posypać odrobiną bazylii. Podawać z ryżem lub frytkami (z ziemniakami chyba też można)