Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa z indyka
- ½ szkl. bułki tartej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- mąka
- przyprawa do grosa
- olej
Sos:
- 50 dag pieczarek
- cebula
- 15 dag szynki
- 2 kiszone ogórki
- 1,5 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- vegeta
- pieprz
- słodka i ostra papryka
Sposób wykonania:
- Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą z wody bułkę, jajka oraz rozgnieciony czosnek.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do gyrosa.
Z powstałej masy uformować pulpety, które obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
W między czasie cebule pokrojoną w talarki udusić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas doprawić ja do smaku solą i dodać pieczarki pokrojone w plasterki, razem smażyć.
Następnie przełożyć je do garnka a na taje samej patelni przesmażyć szynkę pokrojoną w kostkę i również przełożyć do garnka z pieczarkami.
Podlać całość 1 l wody i fot powadzić do wrzenia, wówczas dodać przecier oraz pokrojone ogórki.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku .
Na sam koniec można zagęścić sos mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Pulpety polać przed podaniem sosem.