Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paszteciki drożdżowe do barszczu

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 5 jajek
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • sól

    Farsz:

  • 1 kg karkówki
  • 3 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • czerstwa bułka

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę pokroić na małe kawałki a cebulę w talarki i razem obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie podlać odrobiną wody i trzymać na małym ogniu do miękkości.
    Wówczas całość zemleć w maszynce razem z namoczoną bułką.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Drożdż pokruszyć i rozpuścić razem z cukrem w ciepłym mleku po czym przelać rozczyn do mąki.
    Dodać jeszcze jajka oraz roztopioną margarynę.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić o smaku solą.
    Powstałe ciasto odstawić na 30 minut pod przykryciem.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i pokroić na paski, na których rozłożyć farsz.
    Zlepić i posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *