Składniki:
- 1 kg kapusty
- 2,5 szkl. ryżu
- 4 cebule
- 2 szkl. kaszy manny
- 5 jajek
- 80 dag mięsa mielonego
- olej
- bułka tarta
- sól
- natka pietruszki
- sos pomidorowy
Sposób wykonania:
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie poszatkować kapustę i oprószyć ja solą, gdy puści sok, odcedzić go.
Następnie ryż odcedzić i dodać go do kapusty razem z kaszą, jajkami, cebulą oraz mięsem.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Z powstałej masy formować pulpety, które obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, zalać 2 szklankami bulionu, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.