Składniki:
- 1 opakowanie wafli
- 2 kg ziemniaków
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. ciepłego mleka
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- ½ kg grzybów
- 1 cebula
- olej
- 3 jajka
- bułka tarta
Sposób wykonania:
- Obrane ziemianki ugotować w solonej wodzie po czym je odcedzić i przełożyć na patelni.
Dodać mleko, margarynę oraz koperek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawa do ziemniaków.
Całość dokładnie wymieszać i udusić na małym ogniu.
W między czasie posiekaną cebulę i pokrojone grzyby poddusić na rozgrzanym tłuszczu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie ziemniaczana masę rozsmarować dość grubo na waflach a na niej rozsmarować grzybowy farsz.
Całość zawinąć w rolady a gdy ostygną pokroić je w plastry.
Obtoczyć je w roztrzepanych jajkach a potem w bulce tartej.
Usmażyć na rozgrzanym oleju.