Składniki: ½ kg skrzydełek z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 średni por 5 ziemniaków 1 puszka groszku konserwowego 1 mały kalafior 1 mały brokuł ½ szklanki śmietany 1 łyżka przyprawy typu Vegeta sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać 2 litry wody ,włożyć umyte skrzydełka, dodać przyprawę typu Vegeta i gotować…
Kategoria: Zupy
Zupa Pieczarkowa
Zupa pieczarkowa zabielana dużą ilością śmietany
by Monika Bargiel • • 0 Comments
Zupy
Zupa z cukinii z czosnkiem
by Danuta Beczek • • 0 Comments
Składniki: 2 cebule 8 ziemniaków 4-5 główek czosnku 4 młode cukinie 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii sól, pieprz do smaku oliwa/8 łyżek/ Sposób przyrządzenia: W rondlu podgrzać oliwę, włożyć drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, całość smażyć około 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki, smażyć 3 minuty, stale…
Zupy
Zupa w kolorze zieleni
by Teresa Komosa • • 0 Comments
Składniki: 6 liści pokrzywy 5 liści lebiody 15 dkg szczawiu 8 liści mniszka lekarskiego 3 dkg masła 2 dkg mąki ½ szklanki śmietany 3 jajka 1 litr bulionu warzywnego 1 kostka rosołowa sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Zieleninę opłukać i zalać gorącą wodą/1/2 litra/, zagotować, odcedzić, wystudzić i drobno posiekać. Do wywaru dodać kostkę…
Kapuśniak
Zupa kapuśniak z pomidorami
by Anna Papierz • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ litra bulionu 1 duża główka kapusty włoskiej 3 cebule 3-4 ząbki czosnku ½ pęczka bazyli5-6 pomidorów szklanka śmietany 2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. W głębokim garnku…