Składniki:
- 1 ½ litra bulionu
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- ½ pęczka bazyli5-6 pomidorów
- szklanka śmietany
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz ziołowy
- 2 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Kapustę oczyścić i poszatkować. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. W głębokim garnku rozgrzać olej i podsmażyć czosnek, cebulę, kapustę i pomidory. Po 20 minutach wszystko zalać bulionem i gotować 25 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru z zupy i delikatnie wlać do garnka. Bazylię umyć, osączyć i posiekać i posypać zupę.