Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa w kolorze zieleni

Składniki:

  • 6 liści pokrzywy
  • 5 liści lebiody
  • 15 dkg szczawiu
  • 8 liści mniszka lekarskiego
  • 3 dkg masła
  • 2 dkg mąki
  • ½ szklanki śmietany
  • 3 jajka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Zieleninę opłukać i zalać gorącą wodą/1/2 litra/, zagotować, odcedzić, wystudzić i drobno posiekać. Do wywaru dodać kostkę rosołową. Zupę zagotować, zagęścić zasmażką z masła i mąki, ponownie zagotować i podprawić śmietaną, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jajka ugotować, obrać pokroić w ósemki. Zupę wylać na talerze, ułożyć jajka, podawać na gorąco.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *