Składniki:
- 2 cebule
- 8 ziemniaków
- 4-5 główek czosnku
- 4 młode cukinie
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- oliwa/8 łyżek/
Sposób przyrządzenia:
W rondlu podgrzać oliwę, włożyć drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, całość smażyć około 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki, smażyć 3 minuty, stale mieszając. Wlać bulion i gotować 30 minut. Cukinię umyć podzielić wzdłuż i pokroić na krótkie kawałki. Przestudzoną zupę zmiksować, ponownie zagotować, dodać cukinię i gotować jeszcze kilka minut, do miękkości cukinii. Przed podaniem doprawić do smaku solą i pieprzem. Bazylię opłukać, posiekać i wymieszać z zupą. Podawać z białym pieczywem.