Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 1 kg ziemniaków
- 15 cebulek / dymka ze szczypiorkiem/
- 3 cebule
- słodka papryka
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki
- 1 ½ litra bulionu warzywnego
- ½ litra śmietany 18%
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Zieleninę pokroić w krążki, cebulę na kawałki. W lekko osolonej wodzie ugotować ziemniaki. W tym czasie na gorącym oleju podsmażyć grzyby, posiekane cebule, zieleninę i dymki. Oprószyć mąką i zasmażyć, wlać bulion i śmietanę. Zagotować, przyprawić do smaku solą , pieprzem i papryką. Wlać do talerzy i udekorować natką pietruszki.