Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grochówka z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny z kością
  • 10 ziemniaków2 szklanki grochu
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 2 cebule
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szczypta cukru
  • 40 dkg kiszonej kapusty
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Groch umyć zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia dodać mięso i pokrojone w słupki warzywa i gotować około 1 godziny. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do wywaru. Gdy ziemniaki i groch będą miękkie, wyjąć mięso, usunąć kość, mięso pokroić ponownie wrzucić do zupy. Na patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek, dodać cebulę i połączyć wszystkie składniki. Przyprawić solą i pieprzem, dodać majeranek i szczyptę cukru. Posiekać kiszoną kapustę, włożyć do salaterki. Zupę rozlać na talerze, kapustę każdy dokłada według potrzeb. Dobrze smakuje z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *