Składniki:
- 1 kg wieprzowiny z kością
- 10 ziemniaków2 szklanki grochu
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 2 cebule
- 20 dkg wędzonego boczku
- 2 łyżeczki majeranku
- szczypta cukru
- 40 dkg kiszonej kapusty
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Groch umyć zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia dodać mięso i pokrojone w słupki warzywa i gotować około 1 godziny. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do wywaru. Gdy ziemniaki i groch będą miękkie, wyjąć mięso, usunąć kość, mięso pokroić ponownie wrzucić do zupy. Na patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek, dodać cebulę i połączyć wszystkie składniki. Przyprawić solą i pieprzem, dodać majeranek i szczyptę cukru. Posiekać kiszoną kapustę, włożyć do salaterki. Zupę rozlać na talerze, kapustę każdy dokłada według potrzeb. Dobrze smakuje z białym pieczywem.