Składniki: 1 kg wieprzowiny z kością 10 ziemniaków2 szklanki grochu 5 marchewek 2 pietruszki ½ selera 2 cebule 20 dkg wędzonego boczku 2 łyżeczki majeranku szczypta cukru 40 dkg kiszonej kapusty sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Groch umyć zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia dodać mięso i pokrojone w słupki warzywa i…
Kategoria: Zupy
Zupa Jarzynowa
Pożywna gęsta zupa jarzynowa
by Kamila Ponikowska • • 0 Comments
Zupy
Zupa z selerów
by Halina Pyrka • • 0 Comments
Składniki: 2 selery 12 dkg masła 2 łyżki mąki 1 ½ litra wody 4 kostki rosołowe 1 szklanka śmietany 30% 2 żółtka sól, pieprz, gałka muszkatołowa groszek ptysiowy lub grzanki Sposób przyrządzenia: Selery oczyścić i drobno pokroić. Rozgrzać połowę masła, wrzucić seler i dusić około 5-10 minut. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę, rozcieńczyć…
Żurek
Zupa żurek
by Dagmara Koncewicz • • 0 Comments
Składniki:
- • 60-70 dkg wędzonego boczku
• 1 ½ litra zakwasu na żur
• 2-3 ząbki czosnku
• 2 małe cebulki
• 1 kg ziemniaków
• 3-4 łyżki chrzanu
• sól, cukier, majeranek
Zupy
Zupa chili con carne
by Natalia Statkiewicz • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wołowiny ½ kg fasoli/jasiek/ 3 średnie cebule 1 ½ łyżki smalcu 3-4 papryczki chili ½ kg pomidorów sól, pieprz, mielona papryka 1 ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Fasolę namoczyć na około 12 godzin, ugotować w tej samej wodzie, Pod koniec gotowania osolić do smaku. Na smalcu podsmażyć pokrojoną w drobną…