Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa chili con carne

Składniki:

  • ½ kg wołowiny
  • ½ kg fasoli/jasiek/
  • 3 średnie cebule
  • 1 ½ łyżki smalcu
  • 3-4 papryczki chili
  • ½ kg pomidorów
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • 1 ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

    Sposób przyrządzenia:
    Fasolę namoczyć na około 12 godzin, ugotować w tej samej wodzie, Pod koniec gotowania osolić do smaku. Na smalcu podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodać zmieloną wołowinę. Z papryczek usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki, pomidory obrać ze skórki, pokroić w ósemki. Warzywa dodać do mięsa i dusić pod przykryciem, aż do miękkości, doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną czerwoną papryką. Ugotowaną fasolę odcedzić i połączyć z resztą składników, dolać czerwone wino i jeszcze gotować kilka minut. Podawać z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *