Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa żurek

Składniki:

    • 60-70 dkg wędzonego boczku
    • 1 ½ litra zakwasu na żur
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 2 małe cebulki
    • 1 kg ziemniaków
    • 3-4 łyżki chrzanu
    • sól, cukier, majeranek


     

    Sposób przyrządzenia:
    Z boczku odciąć 3-4 plastry i ugotować wywar do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę, ugotować w wywarze z boczku. Ugotowany boczek pokroić w paseczki. Pozostały surowy boczek pokroić w kosteczkę, stopić na skwarki, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, połączyć z zupą. Czosnek zmiażdżyć dodać sól i rozetrzeć. Przyprawić zupę, dodać cukier, majeranek i chrzan. Podawać na gorąco z plastrami ugotowanego boczku z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *