Składniki:
- • 60-70 dkg wędzonego boczku
• 1 ½ litra zakwasu na żur
• 2-3 ząbki czosnku
• 2 małe cebulki
• 1 kg ziemniaków
• 3-4 łyżki chrzanu
• sól, cukier, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Z boczku odciąć 3-4 plastry i ugotować wywar do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę, ugotować w wywarze z boczku. Ugotowany boczek pokroić w paseczki. Pozostały surowy boczek pokroić w kosteczkę, stopić na skwarki, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, połączyć z zupą. Czosnek zmiażdżyć dodać sól i rozetrzeć. Przyprawić zupę, dodać cukier, majeranek i chrzan. Podawać na gorąco z plastrami ugotowanego boczku z białym pieczywem.