Składniki:
- 50 dkg wołowiny z kością
- 25 dkg kości wieprzowych
- 15 dkg wędzonego boczku
- 1 jajko
- 1 ½ szklanki fasoli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta majeranku
- szczypta kminku
- liść laurowy
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Fasolę zalać wodą i odstawić na 12 godzin, ugotować. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć włoszczyznę, listek laurowy, kminek wołowinę i kości wieprzowe, gotować około godziny. Wyjąć wołowinę, zmielić, dodać roztarty czosnek, pieprz, jajko i wyrobić masę. Uformować kulki, dodać do wywaru. Dodać ugotowaną fasolę, majeranek, koncentrat pomidorowy i pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Gotować jeszcze około 15-20 minut. Zupa smakuje z białym pieczywem.