Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krupnik na boczku

Składniki:

  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 15 dkg suszonych śliwek
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • sól do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Boczek, kaszę, śliwki opłukać, osączyć. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła, dodać kaszę, prażyć na małym ogniu. Dodać 5 szklanek osolonej wrzącej wody, boczek i gotować około 30 minut. Śliwki pokroić na cztery części, zalać wrzątkiem/ około1/4 szklanki/, dodać cynamon i cukier, gotować 15 minut. Z kaszy wyjąć boczek i pokroić w drobne paseczki. włożyć śliwki i wymieszać. Resztę masła zrumienić. Zupę rozlać na talerze, polać masłem i posypać pokrojonym boczkiem. Podawać gorące z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *