Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z selerów

Składniki:

  • 2 selery
  • 12 dkg masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ½ litra wody
  • 4 kostki rosołowe
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • groszek ptysiowy lub grzanki

    Sposób przyrządzenia:
    Selery oczyścić i drobno pokroić. Rozgrzać połowę masła, wrzucić seler i dusić około 5-10 minut. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę, rozcieńczyć wodą, włożyć kostki rosołowe i wlać do selera. Zagotować, wlać wymieszaną z żółtkiem śmietanę i zmiksować. Doprawić do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *