Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Puree z bobu z koprem

Składniki: 600 g bobu 2 łyżki kopru 1 łyżka śmietany 22% 1 łyżka masła sól cukier pieprz 1 łyżeczka posiekanego koperku Sposób wykonania: Bób zalać wodą, dodać koperek i trzymać na ogniu około 30 minut. Po tym czasie odcedzić go i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do niego masło oraz śmietanę i całość dokładnie zmiksować.…

Puree z groszku Ali

Składniki: 600 g zielonego groszku 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła cukier sól pieprz Sposób wykonania: Groszek zalać osoloną wodą. Dodać jeszcze szczyptę cukru i trzymać na ogniu około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i przetrzeć przez sito i doprawić do smaku. Następnie przesmażyć puree rozgrzanym maśle, wówczas dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Curry z ziemniaków Kaji

Składniki: 500 g ziemniaków 2 pomidory 8 czerwonych papryczek chili 2 łyżki oleju 1 cebula ½ łyżeczki proszku chilii 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 pęczek kolendry sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać posiekane pomidory i całe papryczki chili oraz szczyptę soli, chili i kmin. Podlać całość 125 ml…

Curry z bakłażanów

Składniki: 1 bakłażan 1 główka rzymskiej kapusty 500 ml mleczka kokosowego 250 ml śmietanki kokosowej 2 cebule 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki pasty curry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 125 ml bulionu jarzynowego sól Sposób wykonania: Cebulę pokroić w póplasterki, które zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać pastę curry. Wymieszać i smażyć około…