Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Brukselka z masłem

Składniki: 800 g brukselki 3 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczoną brukselkę zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 3  minut. Po tym czasie wymienić wodę na świeżą. Posolić i osłodzić do smaku. Wrzucić jeszcze łyżkę masła i gotować około 20 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć tartą bułkę.…

Kalarepka z marchewką i cukinią

Składniki: 2 kalarepki 1 cukinia 300 g marchewki 3 łyżki masła 200 ml bulionu cukier sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Marchewkę i cukinie obieramy po czym kroimy w kostkę. Obraną kalarepkę pokroić w słupki. Następnie marchewkę z kalarepką przesmażyć na rozgrzanym maśle, po czym przesypujemy je cukrem i smażymy kolejne 3…

Kalarepka ze szczypiorkiem

Składniki: 600 g kalarepki 200 g zielonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanego koperku 200 ml bulionu 2 szalotki sól pieprz Sposób wykonania: Szalotki posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać obrane kalarepki pokrojone w kostkę. Trzymać na ogniu około 5 minut po czym wlać bulion i…

Kalarepka duszona w śmietanie

Składniki: 800 g kalarepki 100 ml śmietanki 22% 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml bulionu 1 łyżka posiekanego koperku gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Kalarepki obrać po czym pokroić w cienkie plastry. Następnie cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas dodać kalarepkę. Wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut. Po tym czasie…

Brokuły smażone w cieście

Składniki: 800 g brokułów 160 g mąki 100 ml mleka 3 jajka 1 łyżka oliwy sól cukier 1 l oleju Sposób wykonania: Mleko wymieszać z jajkami, mąką, oliwą, solą oraz cukrem, odstawić na 15 minut. W między czasie brokuły oczyścić i podzielić na różyczki. Następnie maczać brokuły w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.