Składniki: ½ k brukselki ½ szkl. wody 1/3 szkl. śmietany 2 plasterki żółtego sera serek topiony sól pieprz mąką bazylia Sposób wykonania: Brukselkę zalać osoloną wodą i ugotować. W między czasie ½ szkl. wody doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać ser oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać ser topiony oraz mąkę. Doprawić do smaku solą,…
Kategoria: Brukselka
Brukselka
Pędy cykorii z sosem humus i brukselką
by Ola Iskra • • 0 Comments
Składniki: 16 pędów belgijskiej cykorii 220 g sosu humus 60 g brukselki Sposób wykonania: Z cykorii ułożyć na talerzu wachlarz. Na końcu każdego pędu położyć łyżeczkę sosu humus. Całość udekorować jeszcze brukselką. Podawać od razu po przygotowaniu
Brukselka
Brukselka w śmietanie
by Joanna Ratajczyk • • 0 Comments
Składniki: 800 g brukselki 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczką mąki 100 ml śmietany 200 ml wywaru z grzybów sól pieprz cukier Sposób wykonania: Oczyszczoną brukselkę zalać wrzątkiem, osłodzić i osolić do smaku i gotować około 15 minut. W między czasie cebulkę posiekać zeszklic na rozgrzanym maśle, wówczas oprószyć ją mąką, wymieszać i rozprowadzić…
Brukselka
Brukselka z masłem
by Natalia Sojka • • 0 Comments
Składniki: 800 g brukselki 3 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczoną brukselkę zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 3 minut. Po tym czasie wymienić wodę na świeżą. Posolić i osłodzić do smaku. Wrzucić jeszcze łyżkę masła i gotować około 20 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć tartą bułkę.…
Brukselka
Brukselka w sosie paprykowym
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg brukselki 2 cebule 5 dag kiełbasy ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 ½ szkl. bulionu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag kwaśnej śmietany łyżka słodkiej papryki sól cukier Sposób wykonania; Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać kiełbasę pokrojoną na plasterki, brukselkę oraz czosnek. Całość zalać bulionem, doprowadzić do zagotowania i…