Składniki: • 80 dag brukselki • 25 dag pomidorów • 3/8 l wody • 3 łyżki oliwy z oliwek • suszona bazylia • 4 dag startego żółtego sera • sól • biały pieprz Sposób wykonania: Brukselkę oczyścić, naciąć od strony głąbików na krzyż i wrzucić na osolony wrzątek, pozostawić na ogniu ok. 20 min. W…
Kategoria: Brukselka
Brukselka
Brukselka duszona w śmietanie
by Olusia • • 3 komentarze
Skład: 800 g brukselki 200 ml śmietany 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 suszone grzyby cukier sól pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć, ugotować i drobno posiekać. Wywar przecedzić. Brukselkę obrać ze zwiędłych listków, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, dodać sól, szczyptę cukru i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Cebulę obrać,…