Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brukselka duszona w śmietanie

Skład:

  • 800 g brukselki
  • 200 ml śmietany
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 suszone grzyby
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Grzyby umyć, ugotować i drobno posiekać. Wywar przecedzić. Brukselkę obrać ze zwiędłych listków, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, dodać sól, szczyptę cukru i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Włożyć brukselkę, oprószyć mąką, wlać śmietanę i wywar z grzybów. Dodać sól, pieprz, posiekane grzyby i dusić na małym ogniu 30 minut.

3 comments for “Brukselka duszona w śmietanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *