Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń barania z jarzynami

Skład:
800 g baraniny
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler
250 ml octu 3%
2 łyżka masła
1/2 kostka bulionowej
1 liść laurowy
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren jałowca
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso sparzyć połową octu, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, polać masłem włożyć do brytfanki i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut. Cebulę i warzywa obrać, umyć, pokroić na plasterki, zalać resztą octu, dodać przyprawy, kostkę bulionową i gotować przez 15 minut. Wywar razem warzywami przełożyć do mięsa. Piec jeszcze przez 20-30 minut. Pieczeń wyjąć z sosu, pokroić na plastry, a sos przetrzeć przez sito i polać nim mięso. Pieczeń podawać z kartoflami lub krokietami z kartofli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *