Skład:
- 500 g bobu lub groszku
- 1 posiekana cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- 50 g suszonych grzybów
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 cytryna
- 200 ml śmietany
- sól, pieprz, mąka, jajko, tarta bułka do panierowania,
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Grzyby umyć i ugotować. Wywar przecedzić. Ugotować bób, zdjąć skórkę i zemleć z grzybami. Dodać cebulę obraną, posiekaną i podsmażoną na 1 łyżce masła, jajko, tartą bułkę, połowę koperku, sól i pieprz. Uformować 8 kotlecików. Panierować w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć z obu stron. Wywar z grzybów zagotować ze śmietaną, resztą koperku, solą oraz pieprzem, wycisnąć trochę soku z cytryny i polać kotlety