
Składniki:
- ½ kg zielonego groszku
- 1 plaster szynki
- włoszczyzna
- 1 listek laurowy
- ziele angielskie
- kubeczek śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- cukier
We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.
The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ...
Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.
Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.
Składniki: 600 g mrożonego groszku 2 szkl wody 1 l bulionu z kury sok z 1 cytryny cebula ząbek czosnku sól pieprz garść lisiaków mięty ¼ szkl jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Groszek zalać 2 litrami wody i podgotować około 2 minut. Po tym czasie go odcedzić i zmiksować go na gładkie puree. Następnie wywar z…
Składniki: 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 1 szkl posiekanych szalotek 1 szkl groszku strączkowego ½ szkl bulionu warzywnego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ½ szkl posiekanych liści kolendry kilka kropel sosu sojowego szczypta cukru Sposób wykonania: Na silnie rozgrzany olej wrzucić posiekane szalotki oraz groszek, szybki wymieszać i wlać bulion. Trzymać na średnim ogniu pod…
Składniki: 2 szkl wyłuskanego świeżego groszku ½ łyżeczki cukru 2 łyżki masła sól pieprz 3 łyżki posiekanych listków mięty Sposób wykonania; Groszek zalać ocukrzoną wodą i gotować około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie go odsączyć. Następnie dodać masło oraz posiekaną miętę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: ½ kg zielonego groszku 1 plaster szynki włoszczyzna 1 listek laurowy ziele angielskie kubeczek śmietany 1 łyżka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz cukier Sposób wykonania: Włoszczyznę obrać, pokroić i zalać wrzątkiem. Dodać ziele angielskie oraz listek laurowy i zagotować. Następnie wrzucić groszek oraz szynkę i trzymać na ogniu około 15 minut.…