Składniki:
- ½ kg zielonego groszku
- 1 plaster szynki
- włoszczyzna
- 1 listek laurowy
- ziele angielskie
- kubeczek śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- cukier
Składniki: 600 g mrożonego groszku 2 szkl wody 1 l bulionu z kury sok z 1 cytryny cebula ząbek czosnku sól pieprz garść lisiaków mięty ¼ szkl jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Groszek zalać 2 litrami wody i podgotować około 2 minut. Po tym czasie go odcedzić i zmiksować go na gładkie puree. Następnie wywar z…
Składniki: 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 1 szkl posiekanych szalotek 1 szkl groszku strączkowego ½ szkl bulionu warzywnego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ½ szkl posiekanych liści kolendry kilka kropel sosu sojowego szczypta cukru Sposób wykonania: Na silnie rozgrzany olej wrzucić posiekane szalotki oraz groszek, szybki wymieszać i wlać bulion. Trzymać na średnim ogniu pod…
Składniki: 2 szkl wyłuskanego świeżego groszku ½ łyżeczki cukru 2 łyżki masła sól pieprz 3 łyżki posiekanych listków mięty Sposób wykonania; Groszek zalać ocukrzoną wodą i gotować około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie go odsączyć. Następnie dodać masło oraz posiekaną miętę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: ½ kg zielonego groszku 1 plaster szynki włoszczyzna 1 listek laurowy ziele angielskie kubeczek śmietany 1 łyżka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz cukier Sposób wykonania: Włoszczyznę obrać, pokroić i zalać wrzątkiem. Dodać ziele angielskie oraz listek laurowy i zagotować. Następnie wrzucić groszek oraz szynkę i trzymać na ogniu około 15 minut.…