Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z zielonego groszku Justyny

Składniki:

  • ½ kg zielonego groszku
  • 1 plaster szynki
  • włoszczyzna
  • 1 listek laurowy
  • ziele angielskie
  • kubeczek śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Włoszczyznę obrać, pokroić i zalać wrzątkiem.
Dodać ziele angielskie oraz listek  laurowy i zagotować.
Następnie wrzucić groszek oraz szynkę i trzymać na ogniu około 15 minut.
Po tym czasie zestawić z ognia do ostygnięcia.
Wówczas z wywaru wyjąć szynkę, marchew, listek laurowy oraz ziele angielskie.
Pozostałość zmiksować na gładki krem, dodając  śmietanę.
Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem oraz cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *