Składniki:
- 60 dag brukselki
- 60 dag pomidorów
- 1 cebula
- ½ łyżki pikantnego ketchupu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Brukselkę zalać osoloną i ocukrzoną wodą po czym ugotować do miękkości.
W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle i oleju, wówczas dodać pomidory i trzymać na ogniu przez kilka minut.
Po tym czasie dodać ketchup, listek laurowy i rozmaryn oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i połączyć z brukselką.
Chwilę jeszcze razem dusić a przed podaniem posypać parmezanem.